Zamówienia internetowe
telefon kontaktowy Infolinia: (22) 417-06-00

Jaka może być przyczyna awarii mikrofalówki i jak sobie z nią poradzić?

Kuchenka mikrofalowa stanowi niezastąpioną pomoc, zarówno w naszych domowych kuchniach, jak również przestrzeniach biurowych, służących do przygotowywania swoich posiłków. Nic dziwnego – urządzenie pozwala na szybkie ogrzewanie gotowych posiłków oraz rozmrażanie produktów, dzięki czemu pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Co jednak, kiedy sprzęt ulegnie awarii? W niniejszym wpisie przyjrzymy się najpowszechniejszym usterkom mikrofalówek i wytłumaczymy, jak sobie z nimi poradzić.

Kuchenka mikrofalowa nie grzeje

Jeżeli po uruchomieniu mikrofalówki potrawa została podgrzana zbyt słabo, albo nawet wcale, to najprawdopodobniej odpowiedzialny jest za to uszkodzony magnetron – mogło dojść do spalenia lub zwarcia tego elementu (dzieje się tak, gdy przepali się bezpiecznik). Oczywiście część nie musi się wcale zepsuć – w niektórych przypadkach przyczyną problemu może być poluzowana wsuwka konektorowa. Jeżeli doszło jednak do awarii samego magnetronu, to wówczas jedynym rozwiązaniem będzie wymiana tego podzespołu na nowy. Ten element, podobnie jak inne części zamienne do małego AGD są dostępne w naszej ofercie.

Powodem zaburzenia pracy mikrofalówki może być także niesprawny mikroprzełącznik drzwi, czyli czujnik, który wykrywa zamykanie komory urządzenia. Jeżeli mikroprzełącznik nie działa prawidłowo, to kuchenka w ogóle się nie uruchomi lub nie rozpocznie się proces grzania. W celu zweryfikowania, czy to właśnie wspomniany element jest winowajcą, należy sprawdzić go za pomocą miernika – w zależności od modelu, kuchenka może posiadać jeden lub nawet kilka mikroprzełączników. W razie awarii konieczna jest wymiana części na nową.

Powodów usterki może być oczywiście więcej – np. przepalenie kondensatora wysokonapięciowego, transformatora czy też zepsucie modułu sterowania. Samodzielna diagnoza, a tym bardziej naprawa wspomnianych elementów nie jest łatwa, dlatego jeżeli nie posiadamy odpowiedniej wiedzy, to najrozsądniej powierzyć takie zadanie komuś doświadczonemu.

 

Z mikrofalówki wydostaje się dym

Dym to dość niepokojący objaw, ale nie zawsze musi być jednoznaczny z uszkodzeniem podzespołów urządzenia. W wielu przypadkach źródłem problemu może być po prostu niewystarczający poziom czystości, który panuje wewnątrz komory mikrofalówki – zwłaszcza, jeżeli korzystamy ze sprzętu z dużą częstotliwością i zaniedbujemy kwestie regularnych porządków. W efekcie na ściankach osadzają się resztki jedzenia, na które w czasie pracy mikrofalówki oddziałuje bardzo wysoka temperatura. Niektóre zanieczyszczenia, jak np. tłuszcz, mogą się nawet zapalić, emitując przy tym dym. W tym wypadku wystarczy porządnie wyczyścić środek naszego urządzenia i pamiętać o okresowym powtarzaniu tej czynności.

Brud może dostawać się także na styki, uniemożliwiając im prawidłowe działanie. Warto zaznaczyć, że miejsca połączenia poszczególnych układów elektrycznych to bardzo newralgiczne punkty, które są szczególnie podatne na uszkodzenia oraz zanieczyszczenie. Również w takim scenariuszu sprawę rozwiąże sprawdzenie elementu oraz jego oczyszczenie z zalegających zanieczyszczeń. Za dymienie mogą odpowiadać również elementy izolujące – w wyniku nadmiernej eksploatacji może dojść do ich zgrzania, przez co przestają należycie spełniać swoje zadanie. Wówczas należy dokładnie sprawdzić izolację, a w razie potrzeby wymienić ją na nową.

 

Kuchenka mikrofalowa iskrzy

Za iskrzenie odpowiada najczęściej wybór niewłaściwych naczyń, na których chcemy podgrzewać nasze potrawy. Chodzi przede wszystkim o przedmioty wykonane z metalu, posiadające metalowe ozdoby lub srebrzenia. Co można więc bez obaw włożyć do mikrofalówki? Najbezpieczniej korzystać wyłącznie z takich naczyń, które posiadają specjalne oznaczenie, informujące o tym, że nadają się do użytku w kuchenkach mikrofalowych. Warto zwrócić szczególną uwagę na pojemniki wykonane z plastiku – wbrew pozorom nie wszystkie rodzaje tego tworzywa sprawdzą się w kontakcie z falami elektromagnetycznymi.

Jeżeli iskry pojawiają się nawet po zamianie naczyń, to źródłem przebłysków jest najprawdopodobniej przepalona płytka mikowa. Znajdujący się wewnątrz komory grzewczej element odpowiada za osłanianie anteny i falowodu magnetronu przed jedzeniem, które rozbryzguje się w czasie pracy mikrofalówki. Aby upewnić się, że to właśnie płyta jest winowajcą, należy wyciągnąć ją z urządzenia i poddać oględzinom. Jeżeli przypuszczenia okazały się słuszne, można zakupić uniwersalny arkusz miki i samodzielnie wyciąć z niego pożądany kształt, wykorzystując do tego celu uszkodzoną płytkę jako wzornik.

Ostatnim powodem iskrzenia może być naruszenie powłoki farby z wewnętrznej ściany mikrofalówki. W wyniku nawet niewielkich zadrapań dochodzi do odsłonięcia metalu, co doprowadza do powstawania spięcia oraz iskrzenia w czasie pracy urządzenia.